Hva har du lyst til å oppleve? En pil som peker ned

Kunstutstillingene du bør få med deg i sommer

Kunstinteressert og klar for byferie? Mange av de kjente museene i verden byr på mye spennende kunst denne sommeren. Vi har samlet en liste over noen av de du bør få med deg!

«Chinese Summer» 2. juni-10. september,  Astrup Fearnley, Oslo
I sommer kan du oppleve kinesisk samtidskunst i vårt eget hjemland på Astrup Fearnley-museet i Oslo. Kina har fulgt opp sin industrielle vekst med en voksende kunstproduksjon som har tatt av de siste 20 årene. De nye kunstnerne utviklet sin egen tenkemåte hvor de bygget broer mellom kinesiske tradisjoner og vestlig kultur. Du får oppleve både installasjoner, skulpturer, fotografier, og malerier av en rekke ulike kinesiske kunstnere. Verkene tar opp ulike sosiale og politiske problemer som makt, identitet og nostalgi og vever dem sammen med glede og optimisme. Absolutt noe å få med seg i sommer!

David Hockney 21. juni-23. oktober, Pompidou, Paris
Utstillingen feirer kunstnerens 80-årsdag og går gjennom hele hans karriere i retrospekt, med mer enn 160 verker som inkluderer både malerier, fotografi, print og videoinstallasjoner. Den tar oss med gjennom kunstnerreisen hans fra ung student i Bradford og London, til hans oppdagelse av Picasso som lærte han at en kunstner ikke kan begrense seg til én særegen stil. Videre finnes verker fra vestkysten i USA hvor han malte solfylte hedonistiske malerier og deretter den vakre britiske naturen han malte. Vi får også se han teste ut polaroidbilder og hans nyeste verktøy: iPad. Utstillingen har allerede vært en suksess på Tate i London, og er virkelig verdt turen innom!

Pompidou, Paris

«California: Designing Freedom» 24. mai-15.oktober, Design Museum, London
Hvordan fikk California en så kraftig innvirkning på samtidsdesign? Utstillingen utforsker hvordan Californias designprodukter ble globalt anerkjent fra 1960-tallet og utover – fra motkultur til Silicon Valley’s tech-kultur. California var først ute med gjenstander som brakte med seg personlig frihet, gjennom alt fra LSD og surfebrett til iPhonen. Utstillingen rommer mer enn 200 objekter som inkluderer alt fra politiske plakater til bærbare enheter og andre oppfinnelser som påvirker oss i hverdagen, som for eksempel Google, enten de har vært befriende eller avhengighetsskapende. Få med deg både Californias fritenkende kultur og revolusjon innenfor forbrukerdesign på denne utstillingen i London.

Rei Kawakubo/Comme des Garçon, «Art of the In-Between» 4. mai-4. september, The Met, NY
Met-gallaen gikk av stabelen tidligere i år og åpnet for feiringen av moteskaperen Rei Kawakubo. Årets utvalgte moteustilling utforsker nemlig den japanske designeren og hennes merke «Comme des Garçons» (fransk for «som gutter»). Her kan du få med deg rundt 140 av hennes avant-garde kreasjoner og gjennom disse, måten hun har utfordret samfunnets skjønnhetsideal og hva som er «god smak». Galleriet illustrerer Kawakubos revolusjonære eksperimenter med dualismer som «design/ikke design», «mote/anti-mote», «da/nå» osv., hvor hun prøver å vise hva som er i mellomrommene mellom disse begrensningene. Klærne er kunst i seg selv, så du trenger ikke være moteinteressert for å nyte opplevelsen!

Farideh Lashai 30. mai-10. september, Museo del Prado, Spania
Museo del Prado introduserer det siste verket til den iranske kunstneren Farideh Lashai, som døde i 2013. «When I count, there are only you…but when I look, there is only a shadow» er en videoinstallasjon inspirert av den spanske kunstneren Goya og hans «Desastres de la guerra» (krigens gru). Farideh har brukt skannede versjoner av de grafiske trykkene, men fjernet figurene og modifisert bildene i den kjente grafikk-serien for så å presentere dem med animerte bilder fra en bevegelig lyskaster. Noe utenom det vanlige!

Hokusai «Beyond the Great Wave» 25. mai-13. august, The British Museum, London
Få med deg en av Japans mest kjente kunstnere i sommer. Denne utstillingen presenterer verker fra de siste 30 årene av Katsushika Hokusai’s liv, hvor han laget noen av sine mest minneverdige kunstverker. Den tar deg gjennom hans spirituelle og kunstneriske reise i de siste årene av livet hans. Du får et utvalg av vakre landskapsbilder, som for eksempel «Den store bølgen ved Kanagawa» – et av hans mest kjente verker. Du får også alt fra intime innblikk i private liv, vakre bilder av flora og fauna til portrettering av overnaturlige skapninger. En utstilling de fleste kun får opplevd én gang i livet.

Den store bølgen ved Kanagawa» av Hokusai er å se på The British Museum

«Academy of Tal R» 20. mai-10. september, Louisiana, Humlebæk
Utstillingen handler om livets vei og livet på ville veier i fargerike kreasjoner fra den danske kunstneren Tal R. Han har utmerket seg og skilt seg ut fra andre kunstnere siden 90-tallet, og står nå midt i livet med en internasjonal karriere. Han har eksperimentert med en rekke ulike kunstformer, og både utfordret og begrenset seg selv – så her kan du se en rekke ulike, men fascinerende kunstverker. Utstillingen består av hans både nye og eldre verker, både i form av maleri, kollasjer, tegninger og skulpturer. I tillegg kan du få med deg en stor installasjon som er skapt spesielt for denne utstillingen.

«Paris Fin de Siecle: Signac, Redon, Toulouse-Lautrec and their contemporaries» 12. mai-17. september, Guggenheim, Bilbao
Bygget i seg selv er verdt å få med seg, men de har også mange spennende utstillinger på gang i sommer. En av dem er en samling av bilder fra Fin de Siecle i Paris, som varte fra rundt 1890 og frem til 1914. Det var en tid med politisk omveltning, transformering innen kultur og med mange økonomiske og sosiale problemer. Denne usikre tiden vitnet kunstretninger som Neo-impresjonisme, symbolisme og japansk grafikk-kultur gjennom Nabiene (som blant annet inkluderte Henri de Toulouse-Lautrec), så her er det mye forskjellig å se på!

Trenger du billetter til storbytur? Fly og hotell bestiller du enkelt på berg-hansen.no

Share on Facebook6Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someone