Hva har du lyst til å oppleve? En pil som peker ned

Paret Stålesen på tur – i rullestol!

Da paret Stålesen rundet 75 år, var cruise det store ønsket. Men én ting som gjør reiser litt vanskeligere for paret, er at Astrid sitter i rullestol. Det hindrer dem ikke! Astrid og Per Svein har  reist sammen rundt i verden de siste 50 årene, og viser også med denne reisen – cruisetur fra Australia til Hawaii – at rullestol ikke begrenser deg fra å ta de mulighetene du søker! Vi har fått æren av å dele deres gladhistorie fra cruiseopplevelsen og noen av tipsene for rullestolbrukere på reise som de har plukket opp underveis.

Astrid og Per Svein med reiserådgiver Evy Ann!

Per Svein og Astrid forteller:

«Den lange flyreisen med SAS og Singapore Airlines gikk greit, med assistanse bestilt til flyet og om bord.

I Sydney besøkte vi gamle trakter og hvilte ut en natt på et flott hotell i havnen før cruiset. Astrid fikk samme gode cappuccino på utecafèen hun var på for mange år siden, og som hun aldri hadde glemt.

Innsjekking på cruiseskipet gikk greit, men da vi kom til lugaren fikk vi litt av et sjokk! Selv om det dessverre aldri hadde blitt ledig handicaplugar, var vi lovet at rullestolen skulle gå inn gjennom døren. Det var store problemer for Astrid å komme på badet og toalettet, og vi så mørkt på 18 dagers opphold på sjøen…

Litt trangt på den første lugaren

Etter noen dager ordnet Berg-Hansen og RCCL det slik at vi fikk en handicaplugar likevel!

Da ble både service og komfort bedre, og vi fikk nyte cruiselivets gleder med god mat, drikke og underholdning. Ved hjelp av en heis på utsiden av skipet fikk vi manøvrert oss om bord i tenderbåten som tok oss inn til land, slik at vi fikk en morsom og spennende bilutflukt på Picton, Sørøya, New Zealand – på rederiets regning.

På dette cruiset var gjennomsnittsalderen litt høy, og vi gjorde mange morsomme bekjentskaper om bord. Vi opplevde også at overvektige amerikanere med stokk snek seg til både bord og stoler øremerket rullestolbrukere…

Vi fikk oppleve drømmesteder som Morea, Tahiti og Bora-Bora – med deilige strender og palmer. Vi er opptatt av å oppleve det genuine, og ikke bare følge strømmen av cruiseturister. Derfor får vi alltid venner og opplevelser som gjør reisen mye mer spennende.

Etter 18 dager nådde vi Honolulu på Hawaii, og vi fikk hvilt oss ordentlig ut på hotell med sjøutsikt, og vært med på flotte utflukter øya rundt, og nytt den vakre naturen.»

Astrid har vært i rådet for funksjonshemmede i 23 år og brenner for at rullestolbrukere skal ha lik mulighet som andre og samme tilgjengelighet på hoteller, fly og nå også – cruiseskip. Sammen er de modige or har banet veien for rullestolbrukere. Denne reisen er enda et bevis på det. Vi takker for at de ville dele opplevelsen sin og håper historien var en inspirasjon for andre! Under finner dere noen tips og noen av de spennende reisene de har opplevd tidligere.

Deres tips er:

 • Bruk reisebyrå! Da har du trygghet for at reisen går mest mulig friksjonsfritt og at du kan få hjelp om det trengs underveis. De hjelper med tilrettelegging hos flyselskaper og søker hotellrom og lugarer for funksjonshemmede, samt de hjelpemidler som trengs.
 • Du må tåle å bli løftet og båret, og du må tørre å be om hjelp, sier Astrid. Hun opplever at de fleste stort sett er hyggelige og hjelpsomme.

Her er noen av reisene de har gjennomført tidligere!

 • Telttur i hele Vest-Europa
 • Australia rundt i leiebil og tog
 • Ridd på elefanter i Thailand
 • Besøkt 33 stater i USA
 • Safari i Afrika
 • Gondol 7km i regnskogen i Australia
 • Rullet på isbreer i Canada
 • Reist med hjuldampbåt på Mississippi og Tanana River i Alaska
 • Flydd med sjøfly i Alaska
 • Cruise fra Australia til Hawaii

Trenger du hjelp med bestilling av reisen?
Spør våre erfarne reiserådgivere! Du når oss på telefon 810 00 003 eller send en forespørsel!

Share on Facebook52Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someone