Hva har du lyst til å oppleve? En pil som peker ned

En smak av sommer i Gdansk

Gdansk, et perfekt utgangspunkt for en «weekend-getaway» som ikke koster skjorta. Her får du valuta for pengene i en svært sjarmerende by. Med nær beliggenhet til Oslo reiste vi på familietur til Polens perle i fjor sommer. Jeg gir deg en liten smakebit av byen hvor du kan oppleve nydelige bygg, trivelige cafeer og småbutikker, i tillegg til langstrakte strender ved det Baltiske hav.

Vi besøkte byen i juli. Du kan ikke regne med å være eneste skandinaver her i høysesong, så vær forberedt på mange besøkende fra Skandinavia. Byen er også en het feriedestinasjon blant polakker som også digger Gdansk med sine muligheter for strand og byliv i kombinasjon.

Sjarm på det lokale markedet
Vi bodde sentralt med nydelig utsikt til elven, et steinkast unna det lokale markedet. Der handlet vi hver morgen ferskt brød og frukt til frokosten. Med søt duft av moreller og jordbær, valgte vi det vi ønsket til dagens fruktfat, mellom kaffedrikkende polakker. En fin start på dagen.

Dagstur til Halvøya Hel
I nydelig sommervær tok vi båten fra brygga i Gdansk og til Hel, om lag to timer unna. Hver sommer går båten daglig fra sentrum og ut til sommerhalvøya Hel. Med frisk bris i håret gikk vi i land, og etter en halvtimes gåtur fra sentrum åpnet det seg et landskap med milelang strandlinje og endeløse dyner av sand. Med dette landskapet ble jeg raskt trukket tilbake til danske ferieminner fra barndommen på Nord-Jylland. Dette minnet jo om Danmark. Her fant vi raskt plass på stranden for litt solslikking. På vei tilbake dumpet vi over en trivelig strandbar med billig piwo. Helt perfekt for solbrente fjes.

Byvandring
Gdansk er en relativt liten by som gjør seg fint til fots. Besøk byens søte små butikker med kunst, sølv og rav, se på historiske bygg, ta turen opp i kirkens tårn eller sett deg ned på en av de mange koselige stedene for en matbit eller et glass. Ulitsa Mariacka, Mariagaten, er byens triveligste gate, her restauranter, cafeer og butikker ligger som perler på en snor. Her har det i flere århundrer kommet tilreisende kunstnere, musikere og bohemer som har satt sitt preg på gaten med gallerier og smykkeverksteder. Vi besøkte restauranten Literacka i Mariagaten, med utsøkt mat og god service.

Historisk tilbakeblikk
Med over tusen år gammel historie, er Gdansk en av Polens eldste byer. Byen har også en viktig plass i landets moderne historie, blant annet i sammenheng med kommunismens fall i Øst-Europa som startet med bevegelsen Solidaritet ledet av Lech Walesa. For et innblikk i historien vil jeg anbefale et besøk på Solidaritetsmuseet, Europejskie Centrum Solidarności.  Museet er en moderne kulturinstitusjon som viser tilbakeblikk til Solidaritetens revolusjon og kommunismens fall i Europa på en interessant og informativ måte. I tillegg huser det et senter for akademia og forskning, samt et arkiv og et bibliotek.

Langs kysten på skinner
Vi tok toget fra Gdansk til Sopot. Kun et kvarter unna og noen få zloty i billett. Før i tiden var dette overklassens ferieby, og den dag i dag kan vi merke spor av dette. Du finner ærverdige Grand Hotel, casinoer, flotte spa, parkanlegg og ikke minst en langstrakt strand. I høysesong ligger turistene som sild i tønne langs vannkanten, og du lukter solkrem og deltar i naboens diskusjon og samtaler om du vil eller ei. Ta en dagstur, spaser på piren og spis is. Det er enkelt, sjarmerende og svært billig å reise langs kysten eller i innland i Polen med tog.

Ta med deg kjæresten, dra på venninnetur eller ta et avbrekk i Gdansk med familien da vel. Jeg hjelper deg mer enn gjerne med tips til din neste tur!

Share on Facebook29Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someone