Meny

Gå til Berg-Hansen.no
Presse
Kontakt oss

Svalbard – lys, natur og god mat 78 grader nord!

Siv Kari Næbb Raake
Publisert 21. februar 2018 av Siv Kari Næbb Raake

Har du en drøm om å besøke arktiske strøk, se hvite vidder og oppleve blålyset på vinteren? Svalbard er spennende året rundt med nordlys og magisk stemning på vinteren, og sommeren med en sol som aldri gir seg!

Jeg valgte å dra dit i februar, og opplevde at solen akkurat tittet fram på toppen av fjellet. Gjett om jeg skal tilbake til sommeren, da! Men først vil jeg anbefale en påsketur og gi deg noen hint om hvorfor Svalbard er stedet å dra til når du vil oppleve noe helt nytt!

 

Vil du reise til Svalbard? Bestill her.

Hundene

Huskyene er fantastiske hunder – blå øyne, godt lynne og  glad i mennesker. De er utholdende, elsker kulden og er en opplevelse å være sammen med!

Om du liker det enkelt; bli med på en gåtur med hundene organisert med guide, langt innover Adventsdalen. Gled deg til pølsegrilling og solbærtoddy i «lavvoen» etterpå. En opplevelse for både voksne og barn. Husk varme klær, det blir fort kaldt på gåturen! Liker du det mer utfordrende tar du en hundesledetur. Bli med bikkjene og se nordlyset om vinteren.

Bilde 1: På tur med hundeslede! Foto: Irene Wright

Bilde 2: Foto: Irene Wright

Kjør en snøscooter!

Å kjøre snøscooter et must når du er på Svalbard! Om vinteren kan du kjøre gjennom storslått natur til Østkysten og om sommeren kan du ta deg en kjøretur gjennom midnattssol over snødekte vidder! Du får en flott naturopplevelse og lærer i tillegg mye om Svalbards historie med dedikerte guider! Her skal du også kle deg godt, men ikke fortvil — du får låne en varm kjeledress til turen.

 

Bilde 1: Snøscooter

Bilde 2: Arktisk ekspedisjon på snøscooter i Spitsbergen.

Besøk Gruve 3

Den første kullgruva i Longyearbyen ble åpnet i 1906, siden den tid har det vært kullgruvedrift på Svalbard. Gruvebesøk er et must. Mye av Svalbards historie kommer inn her. Kunnskapsrike guider tar deg med på en omfattende historietime og omvisning i Gruve 3. 250 meter inn i fjellet får du følelsen av hvordan gruvearbeiderne jobbet og hadde det under ganske barske forhold.

En tredjedel av kullet går til kullkraftverket i Longyearbyen  og resten av kullet eksporteres til Tyskland.

Tips:

Planlegg gruvebesøket før du skal ta flyet hjem. Guiden kjører gjerne deg og bagasjen til flyplassen etter endt gruvebesøk – bare avtal på forhånd. Ta med varme klær til besøket – det er kaldt i gruva. Du får låne kjeledress under oppholdet.

Bilde 1: Langt inne i gruve 3

Bilde 2: Fra oppholdsrommet i Gruve 3

Hvor bor du i Longyearbyen?

Det finnes flere muligheter for overnatting i Longyearbyen. Vi bodde på Funken Lodge, litt tilbaketrukket fra sentrum på en høyde med nydelig utsikt over Longyearbyen fra restauranten. Hotellet er nyrenovert og har en varm, inkluderende stil som får deg til å føle deg hjemme. Funken Lodge var tidligere bolig for enslige funksjonærer før den på midten av åttitallet ble omgjort til overnattingssted for tilreisende.

Bilde 1: Dobbeltrom på Funken Lodge

Bilde 2: Utsiden av Funken Lodge

Hva er unikt med Svalbard?

 

Det internasjonale frølageret – frø fra hele verden oppbevares i konstant minus 18 grader langt inne i fjellet ikke langt fra flyplassen og gruve 3. Inngangen til frølageret har en flott design. Det er ikke mulig å besøke dette lageret; naturlig nok! Her verner man om frøene sine – for å si det sånn.

Menneskene – varme og imøtekommende og kommer fra mange ulike nasjoner for å arbeide på Svalbard. Det er et etablert internasjonalt miljø. Alle  med nysgjerrighet og kjærlighet til Svalbard. Guiden vår på Huskyturen hadde bodd på Svalbard siden august året før, en amerikaner som kunne alt om Svalbard og elsket plassen

Lyset: Nordlyset om vinteren blåtonene i landskapet, og evig solskinn på sommeren. Man blir aldri lei lyset!

Isgrotte: For de mer vågale – Svalbard består av mange isgrotter som er verdt et besøk. Det er ulike måter  å komme seg til isgrottene på; du kan for eksempel kjøre scooter eller  hundeslede. Eller kanskje en beltevogn?  Full fart, mye spenning og en opplevelse for livet!

Isbjørn – Kongen av Arktis – det finnes rundt 3000 isbjørner på Svalbard.  Det er flere isbjørn på Svalbard enn det bor mennesker der. Det finnes ingen organiserte  turer for isbjørnsafari, da dyrene er totalfredet på Svalbard. Visste du at en isbjørn kan bli opptil 800 kilo?

Maten – Du får bare servert god mat med mye lokale råvarer. Man spiser sjeldent et dårlig måltid på Svalbard. Verdt et besøk er Huset, en anerkjent restaurant og Bistro som ligger i det gamle samfunnshuset i Longyearbyen. I restauranten får du servert 13 retter, alt fra vaktelegg til selkjøtt og lokalt flatbrød.

Bilde 1: Vaktelegg i tøff innpakning!

Nordlyset

Fra oktober til februar ser du nordlyset på Svalbard. Nordlyssafari med beltebil er en opplevelse. Du kan bli hentet sent på kvelden og tilbringe noen timer med guide og mennesker fra hele verden som kanskje har sin første tur til Svalbard, og aldri opplevd Nordlyset før. Beltebilen har store vinduer og er godt oppvarmet. Man får også et lite foredrag i den gamle nordlysstasjonen på Svalbard. Nordlyssafari kan du også gjøre både med snøscooter eller hundeslede.

 

Svalbard i påsken?

Vi har et priseksempel til deg, fly fra Oslo til Longyearbyen 28. – 31. mars.

Dette er inkludert;

  • Fly tur/retur med SAS på utreisen og Norwegian tilbake.  Tur/retur fra Oslo
  • 2 x 20 kg bagasje på Norwegian og 1 x 23 kg bagasje på SAS
  • 3 netter på Funken Lodge hotell, inkludert frokost

Totalpris fra kr  7.563,- per person når to reiser sammen.
Vi hjelper deg selvfølgelig med tilslutningsbilletter fra andre byer i Norge.

OBS! Tur med hundeslede eller snøscooter,  gruvebesøk og isgrottetur bestiller du selvfølgelig gjennom oss!
Vi hjelper deg med å få den unike totalopplevelsen på Svalbard.