Meny

Gå til Berg-Hansen.no
Presse
Kontakt oss

Oktoberfest – verdens største folkefest

Ania Levkowetz
Publisert 25. januar 2018 av Ania Levkowetz

Den 12. oktober 1810 giftet Bayerns kronprins Ludvig seg med prinsesse Therese Charlotte Louise Fredrikke Amalie av Sachsen-Hildburghausen. De nygifte inviterte beboerne i München til en fest med hesteløp og masse øl. Lite visste de at de nettopp har skapt en tradisjon som blir meget populær - ikke bare i Tyskland, men også i andre verdensdeler. Vi snakker selvfølgelig om Oktoberfest!

Verdens største folkefest spør du? Å ja, uten tvil. Festivalen kan ta mellom 16 til 18 dager, og finner sted på Theresienwiese-plassen i München. Det settes opp gedigne telt med plass til alt fra 3000 til 10.000 festglade mennesker på rekke og rad. Mange ølbryggerier, og det mangler ikke av de i Tyskland, setter opp sine egne telt, og frister med «heidundrende» party med høy ompa-ompa musikk, kraftig kost og oppkvikkende drikke. Lokale bryggerier lager eget Oktoberfestøl , disse er ganske sterke og smaksrike – og serveres i liters kanner kalt Maß. På kveldene danser du og synger til bandmusikk.

Du vil kanskje også like: Er du en ølhund?

Slovakia er verdenskjent for øl. Les også: Bo på verdens beste hotell i Bratislava

Oktoberfest_reise
Dirndl og lederhose er et must!

Skaff deg de tradisjonelle antrekkene, dirndl for jenter og selvfølgelig lederhose (for all del, det må ikke være lær) for gutta. Det finnes utrolig mange varianter av dirndl i absolutt alle prisklasser. De fleste klesbutikker selger disse rett før og under festivalen. Det finnes også mange pop-up butikker med kjempestort utvalg. Når det gjelder forkle så må du huske reglene for å knyte det: På venstre siden hvis du er singel, på høyre hvis du er gift – og bak hvis du er en enke.

På dagtid minner stedet om et tivoli, her finner du masse underholdning for store og små. Karuseller og salgsboder med krims-krams, og et stort utvalg av matboder. Her kan du finne spennende tyske søtsaker og bakverk. Prøv en rykende, nystekt bolle i deilig vaniljesaus. Nam!  Det er ofte fint vær på denne tiden så lunsj kan du spise ute. Finn en plass på de mange lange benkene i sola, eller smør deg med litt tålmodighet og finn plass i teltet.  Det blir gøy uansett!

Oktoberfest_telt_reise
Så kommer kvelden

På med høye hæler og finstasen! Flate sko pakker du i vesken din. Det er viktig at dere bestiller plass på forhånd i et av teltene, kveldene på oktoberfesten er meget populære og det kan bli vanskelig å finne ledig bord. Fordi det er nå det er skikkelig fest! Tyrolerorkestre bytter plass med nye band, og de spiller gjerne kjente diskolåter side om side med tyske favoritter. Nå synges og danses det. På gulvet eller på bordet – det er opp til deg! Deilig mat serveres sammen med mye øl. Det er også fullt mulig å nyte et glass eller to av den kjente tyske Riesling-vinen.

Mye moro på Teufelsrad

Det er en tradisjon at på slutten av kvelden går man videre for å se eller delta i en form for underholdning. Her trenger man ikke å bestille på forhånd, men i noe tilfølger betaler man noen få Euro for inngangsbilletter. Jeg anbefaler Teufelsrad, som kan oversettes til Djevelens hjul. Nå gjelder det å ta av høye hæler, ta på flate sko og kaste seg i det. Du skal sitte på et roterende gulv som går raskere og raskere rundt. Folk holder seg fast til det de kan, ofte hverandre, og prøver å ikke bli slengt ut av arenaen. Armer og bein stikker ut i alle retninger og skjørtene flyr opp, så dropp superundertøy. De flinkeste kan få en liten overraskelse, en slags «motivator» i form av en kjempestor (myk) ball som slippes fra taket. Er du ikke rask med å bøye deg så kan du bli truffet midt i fjeset. Om du tør så kan du prøve deg på en boksekamp. Jeg lover deg at det er ganske morsomt rett og slett fordi deltageren ikke kan treffe noen ting, de mister balanse og detter over ende. Begge blir gjerne oppmuntret av festleder som slenger en del festlige kommentarer til publikum sin stor glede.

Et annet sted kan du hygge deg på en stor sklie, men først må du klatre opp og prøve å holde deg p å beina på noe bevegelige planker. Ikke mange som klarer det. Sklien er høy og bratt så hold skjøret ditt!!

teufelsrand_oktoberfest_reise

Jeg må innrømme at Oktoberfest var en veldig morsom opplevelse. Nå sitter jeg med fantastiske, festlige minner og planlegger neste tur ditt.  Der er en kjempegøy folkefest hvor alle kan delta. Jeg garanterer at du raskt finner ut at du kan flere sanger og danser enn du ante!

Praktiske tips
  • Dersom du har ikke bestilt bord på kvelden må du være på plass senest kl. 18.00 hvis du vil komme inn.
  • Bestill hotell så tidlig som mulig, husk at det er mange som kjemper om rommene.
  • Du må sitte ved et bord hvis du vil drikke øl.
  • Stengetid er mellom kl. 22.30 til 23.00

Da ønsker jeg dere Viel Spass!

Se alle våre unike feriepakker