Meny

Gå til Berg-Hansen.no
Presse
Kontakt oss

Neste stopp: Seoul

Ania Levkowetz
Publisert 26. oktober 2017 av Ania Levkowetz

Liker du byene som er globale, men allikevel har unike særpreg? Der du finner ultramoderne områder side om side med eldgamle palasser og templer? Byer med pulserende liv, cutting-edge design og dynamisk pop-kultur? Da må du besøke Sør-Koreas hovedstad Seoul, den hotteste byen i Asia.

Seoul kalles en verdensby trolig på grunn av sin voldsomme økonomiske utviklingen. En metropol som huser blant annet Samsung, LG og Hyundai, og som ble utpekt som en av verdens ti viktigste byer. Byens historie strekker seg helt tilbake til år 18! Her finner du alt du kan tenke deg. Uavhengig om du liker tekniske duppeditter, street fashion, street food eller pop-musikk. Om du er en sminkegal jente, eller gutt, katte eller hundeelsker, krigsinteressert, historieinteressert eller rett og slett en som vil slappe av i parken – så er Seoul en by for deg.

 

Jentenes Seoul

Mine damer, det er på tide å bli kjent med K-beauty verden. Koreansk hudpleieindustri ble for lengst kåret til en av verdens beste. Det er dette alle «It-jenter» og bloggere snakker om nå for tiden. Rene og unike produkter, som grønn- og svart te, ginseng eller snegleslim (den siste superstjernen innen kosmetikk), samt innovativ teknologi løftet K-beauty helt til topps. Har du allerede oppdaget arkmasken (sheet mask)? Den kommer nemlig fra Sør-Korea.

Ta på deg gode sko, ikke glem kredittkort og pass (du får tax-refund allerede i butikken), og sett kursen til Myeongdong, et sminkeeldorado. Trust me! Her finner du mengder av hudpleiebutikker. Stikk innom Tony Moly, Banila, Holika Holika, Nature Republic, Skinfood eller Etude House. Jeg lover deg at du går ikke ut av butikkene tomhendt. Ikke bli overrasket hvis du får flere gaver enn det du kjøper selv. Fare for overvekt på veien hjem kan melde seg! Du kan også sjekke Olive Young hvor du finner flere spennende merker. Og best av alt, prisene er ganske lave!

Guttas Seoul

Hvem sa at gutta ikke kan handle hudpleie-produkter? Så Myeongdong er et sted for dere også. Men dersom du vil heller oppleve noe mer «gutteaktig», så tar du turen innom Korean War Memorial. En tankevekkende minnesmerke, nok en gang aktuelt på grunn av den spente politiske situasjonen mellom Sør- og Nord-Korea.

Her finner du en stor samling av ulike typer våpen brukt under krigen. En krigsskip, B-52 bombefly, flere mindre fly og helikoptre. Katjusja (også kjent som Stalins orgel), raketter, kanoner og geværer. Inne i bygningen kan du se og lese alt om konflikten mellom begge landene. Her finnes det også et minnesmerke for de falne norske soldatene.  Anbefaler å se en kort dokumentar, «The drop», med en rørende og overaskende avslutning. Museet er gratis.

Tenåringens Seoul

Nå snakker vi K-pop. Et fenomen innen pop-kultur. Og dersom din tenåring, som min, er stor  fan av koreansk ungdomsmusikk så besøker dere COEX, hvor du finner et K-pop museum, eller rettere sagt, et hyllested for popidoler. Her finner hver og en fan av Exo, Girls Generation eller Shinee alt om sine yndlinger. Dere kan for eksempel matche hånden deres med hånden til en favorittsanger eller sangerinne, eller ta et bilde med en av dem.  De stiller dessverre ikke opp selv. Bildet blir imidlertid satt sammen med bildet av popstjernen, og printet ut på en pute. Suvenirer og CD-plater kan kjøpes i butikken.

Det er også mulig å se på konserter på en stor TV-skjerm i mange ulike teatersaler. Syns du det hele er ganske kjedelig? La poden kose seg i museet mens du selv utforsker en shoppingsenter 10 meter unna. Myengdong er også ungdommens sted. Det er her dere finner alle de kuleste klesbutikker for unge fashionistaer!

Katt eller hund?

Undertegnede er kjempefan av katter. Dermed ble gleden stor da jeg oppdaget kattekafeen. Her fikk jeg nyte overpriset kaffe og håpet at en eller annen nydelig katt beærer meg med sin nærvær. Det skjedde ikke. Eller er du kanskje et hundemenneske? Da går du til hundekafeen. Begge finner du blant annet i Myengdong.

Oopa Gangnam Style

Hvem har ikke danset til PSY sin megahit for noen år tilbake? Men Gangnam er egentlig en kjempestor, moderne bydel i Seoul. Området tilbyr en enorm mengde spisesteder, kafeer og klesbutikker. Så dersom du ikke er en street-fashion gal ungdom med nokså slunken lommebok, så shopper du her. Hovedgata er et kjempelangt shopping-mekka med mange lokale og europeiske klesmerker. I bakgatene er det mange spisesteder og kafeer på alle hjørner. Koreanere elsker sin kaffe – så dropp Starbucks, og prøv noe mer autentisk. Du får garantert god kaffe.

Hop-on hop-off rundt i Seoul

Byen er veldig stor så jeg anbefaler å ta sightseeing på en av mange hop-on hop-off bussene. Vi har brukt Seoul City Tur Buss. Du finner de overalt. Begynn for eksempel fra stoppested rett utenfor Myengdong (se etter en rød stolpe). Du kan velge mellom rute A (blårute) som tar deg til Seoul N Tower utsiktsted, cable car og det nydelige Changgyeonggung palasset, eller rute B (rødrute) som kjører rundt downtown og til Gangnam.

Seoul er et tiltrekkende og levende sted. Når du står på gata og lukker øynene så kan du du nærmest høre byens hjerte banke i takt med pulserende musikk. Det er også en nostalgisk og sentimentalt storhet her. Et minne fra fortiden som for alltid har definert Seouls nåtid og fremtid.

Nyttige reisetips
  • Drosjeturen fra flyplassen til sentrum tar over en time. Pris fra KRW 75.000, ca. NOK 550.
  • Flybuss KRW 15.000 per person, ca. NOK  100
  • Seoul City Buss Tur, rute A KRW 15.000, rute B KRW 12.000, ca. NOK 85
  • Dårlig med engelsk. Ha med deg kart og vis drosjesjåføren hvor du skal.