Meny

Gå til Berg-Hansen.no
Presse
Kontakt oss

Destinasjon villmarka!

Elisabeth Carina Syversen
Publisert 3. oktober 2017 av Elisabeth Carina Syversen

Hvert år er jeg sammen med gode kollegaer på villmarksblåtur og dette er for meg ett av høydepunktene i en travel hverdag. Konseptet er enkelt: Du vet ikke hvor du skal, men første natten tilbringes ute i naturen og andre natten på hotell. Overlykkelig over å få plass har jeg gledet meg i over tre måneder til denne turen. Du tenker kanskje, hvordan kan du glede deg til en tur du ikke har en anelse om hvor du ender opp?

Skrevet av Jørgen Sollund

Årets tur er intet unntak, men kanskje mer enn noen gang er spenningen så absolutt til stede når vi skal i vei. Oppmøtet er Gardermoen fredag etter jobb kl 17.00 Sharp! «skal vi ut å fly?» Ikke lett å vite med disse arrangørene, men vi krysser fingrene. Noen fabler om sine ønsker men tør ikke håpe.

Ved Norwegians veiskilt når du kommer opp rulletrappen på OSL blir vi møtt av de første reiselederne. «Her er boardingkort og bagasjetagger – dere skal ut å fly!», «TROMSØ!!!!» Helt konge! Det kan virke som at kapteinen på flyet var gira på å komme seg ut i marka selv på jakt etter nordlyset, men det er en behagelig reise på 1t og 35 minutter denne gangen til Tromsø.

Bussene er linet opp og ut i villmarka skal vi. At vi ikke synger «En bussjåfør» er noe jeg i ettertid har tenkt på at er jo en skam. Makan til hyggelig bussjåfør fra Bussring skal du lete lenge etter. På turen ut av Tromsø til indre Lyngen forteller han om området, hva vi kan forvente og litt lokal historie.

Vel fremme danser nordlyset helt rått rett over hodene på oss. Der det farer over himmelen med sine fargesprakende flammer blir gruppen helt bergtatt av dette fantastiske lyst. Det er behagelig, men også så voldsomt.

Bilde: Foto: Robert Karlsen

Stillheten og roen senker seg ikke før sent i nattetimene, og som friluftsmenneske så blir jeg oppriktig glad over å få sove ute i naturen. Stillheten som senker seg og bare det å slippe storbyens industrielle lyer, men at du bare er omgitt av naturlige lyder fra vær, vind og dyr er bare en herlig kombo for natteroen.

Klokken 06.00 begynner det å våkne til liv i campen, vi skal da ikke kaste bort dagen på tull. Vi har jo tross alt en lang dag i skog og mark foran oss før vi når kveldens mål – sengen for å hvile tunge bein. Motivasjon skal det ikke stå på – vi får vite hvor vi skal og jeg som har gått ruta før kan berolige mine kollegaer om at de vil få en helt skinnsykt god opplevelse om været holder seg som det er meldt.

Med sekken pakket klart har Nikolay og resten av guidene fra Moment Norway delt den 70 mann store gruppen inn i 5 mindre grupper.  Fjellturer med store gruppen kan by på utfordringer, og da er mindre grupper med hver sine guider det enkleste for å holde god kontroll.

Jevnt og trutt stiger vi oppover i høyden. I Nord-Norge kjører man ikke til fjells og går videre, men man starter så å si i fjære før turen mot toppen startes. Dagens mål er Tromsdalstinden på 1238 moh, med oppstigning fra Ramfjorden og nedstigning til Tromsdalen.

Turfølget kan jo ikke annet enn å nyte opplevelsen når du får oppleve Nordnorsk høst med utsikt som dette. Selv om det er kaldt ute og bare 6-7 grader i lufta varmer høstsola og vi kan faktisk gå i t-skjorte langs stien. Lunsjen inntas på «Salen» etter ca. 2 timers gange. På med vindjakke for du blir fort kald i kroppen når du stopper opp.

Turen videre mot toppen er lang og bratt, og den første snøen møter oss på vel 1000 meters høyde. Dette kan by på utfordringer, men når du stiller forberedt med gode sko og utstyr så går det fint.

 

Med gode kollegaer på tur er dette en drøm. De bare suger inn inntrykkene de møter rundt seg og kan ikke annet enn å ta bilde hvert 5 minutt for å forevige opplevelsen. Og der i det fjerne venter toppen. Hva er oddsen for en vindstille dag med knall sol akkurat den dagen vi skulle komme innom?

Bilde: Jørgen på toppen

Med Tromsø i bakgrunnen og fjell rekkene på Kvaløya i horisonten er det bare å nyte øyeblikket. Med en 360 graders utrolig utsikt ser du nesten til Sverige i øst og langt ut på ishavet i vest. Og det er ikke en lite fornøyd gjeng som når toppen sammen.